Az akné

 

Ha az akne kifejezésre rákeresel az idegenszavak szótárában, akkor azt találod, hogy a jelentése pattanás, mitesszer.

Igen. Az aknénak vannak egyszerűbb formái, amelyet a köznyelv pattanásnak és/vagy mitesszernek hív, de vannak sajnos nagyon súlyos összefolyó formái is, amire nagyon magyar kifejezés nincs is.

Igazából, orvosi nyelvben ezeket hívjuk aknénak. Az akné egy olyan bőrelváltozás, amely a faggyúmirigy és szőrtüsző közös funkciózavara. Direkt írom így “funkciózavara”, mert addig amíg nem okoz összefolyó, a bőr felszíne alatt is terjedő nagy elváltozásokat, addig ez NEM betegség, hanem az adott korra, hormonális változásokra adott válasz. Az a tény, s ezt a kutatóink manapság többször tapasztalják, hogy az akné, kilépve a hormonális változások korából, kilépve a tinikorból, bizony még 30 fölötti felnőtt emberek életét is megkeseríti.

Hogy mi ennek az oka?

 

A levegő szennyezés, a sok antiboitikum amit gyógyszerek formájában, vagy akár az élelmiszerrel beviszünk, a sok vegyszer, amellyel a zöldséggel és az elfogyasztott gyümölcsökkel együtt “támogatjuk” a szervezetünket, a Föld vízkészletébe bemosódó hormonális hatású anyagok miatt?

Ez a kérdés még megválaszolásra vár. Azt mondhatom, hogy akinek hajlam van arra, hogy bőrelváltozásai legyenek, annak azok lesznek is. Bármennyire vigyáz, figyel, sőt! Minél inkább próbál meg a bőrére figyelni, pl. antibakteriális szappanokat használ, annál inkább a sok mosakodás, a sok arcradírozás, mind-mind tönkreteszik a bőr természetes védekezőképességét, s ezzel szabad utat adnak a kórokozók mélyebbre hatolásának. Ha betartod az ésszerű kezelési határokat, akkor meg tudod előzni az akné rémisztő, súlyos formáinak a kialakulását.

6 jó tanács az akné “karbantartásához”:

  1. naponta 2x mossál arcot, ha lehet valamilyen semleges szappannal, vagy fürdőkrémmel!
  2. a kézmosás előtt mosd meg a kezed, hogy ne kend az arcodra a kezeden lévő kórokozókat!
  3. arcmosás után használj természetes alapanyagból készült, szelíd, kifejezetten az aknéra kifejlesztett oldatokat, pl. AKNESOL CLEAN®
  4. az oldatokat használd rendszeresen, ne állj meg a kezdeti sikereknél! Nagyon fontos a folyamatos „pattanás-rendszabályozás”, hogy a fokozott faggyútermelés hosszú ideig alacsony, normál szinten legyen! (a tartós akné-mentességhez kb. 5-6 hét rendszeres használat szükséges!)
  5. ha nem tudod megállni, hogy kinyomd az aknéd, akkor azt tedd este és utána kend be az érintett felületet AKNESOL CLEAN®-nel, hogy a véletlenül odatévedt kórokozók messzire elmeneküljenek, s ne okozzanak egy mélyebbre terjedő fertőzést!
  6. a felsőajaktól a homlok középvonaláig terjedő háromszögben SOHA ne nyomkodj, mert onnan a kórokozók az agy felé terjedhetnek, s nem kell a pattanásokba belehalni!!

 

Természetesen az akné nagyon súlyos formái, az összefolyó, hegesedést okozó, a bőr mélyebb szöveteire terjedő „pattanás”, ellátása bőrgyógyász feladata, de ha Te megelőzöl nagyobb eséllyel kerülheted el ezt a súlyos formát.