Ördögnyelv Forte

ÁZSIA TITKA: A gésák ebben bíznak

 

A gésák talán a világ legtitokzatosabb személyei, ugyanis igen keveset tudnak róluk azok, akik nem tartoznak a köreikbe. A gésák feladata ugyanis az, hogy legyenek műveltek, szépek és tudják szórakoztatni a férfiakat. Szépségük, karcsúságuk érdekében már ők is, az ördögnyelvet fogyasztották. Ez a nem túl szép, de annál érdekesebb gumó az ottani nők féltve őrzött titka évszázadok óta. Használják is karcsú formájuk megőrzéséért. Az ördögnyelvet régóta ismerik a japán, indonéz és thai konyhában. Nem véletlenül kevés az elhízott ázsiai…

 

Mi az Ördögnyelv?

 

Ázsia meleg és trópusi vidékein őshonos növényről, konjak gyökérről, más néven ördögnyelvről ismeretes, hogy népszerű a kelet-ázsiai ételekben és híres magas rosttartalmáról. Egy évelő növény, amelynek egy hosszúkás, központi szára van, mely egészen a 24 centiméteres átmérőt is elérheti. A gumó a növény tetején képződik egy megvetemedett nagy lila levélben. Az ördögnyelvnek igen sok neve ismert, hívják még konjak mannánnak, elefántlábgyökérnek vagy kígyónövénynek is. Az ördögnyelv kiválóan alkalmas különféle táplálkozási célokra. A belőle kinyert gélt gyakran használják a nyugati ételekben a zselatin helyettesítésére, illetve fogyási céllal.

AZ ÖRDÖGNYELV EREDETE, TÁPANYAGA, HASZNÁLATA, ELŐNYEI

 

Ördögnyelv tápanyaga

Az ördögnyelv alapanyaga egy nagy molekulájú vegyület, egy zsírmentes, cukormentes, keményítő- és fehérjementes élelmiszer. A hatóanyag segíti a zsírégetés folyamatát, lassítja a szénhidrátok felszívódását. Kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat olyan módon, hogy a felesleges salakanyag hasmenés nélkül is hatékonyan távozik a szervezetből. Fogyasztásával elkerülhetőek a vércukor-, és inzulinszint kiugrások. Hatékony szerepe van a koleszterinszint optimalizálásában, így jótékony hatású az érrendszerre. Olyan fontos ásványi-anyagokkal és vitaminokkal gazdagítja a szervezetet, mint a kálium, kalcium, magnézium, vas, amelyek a fogyás idején különösen szükségesek. Elsősorban glükomannánból áll, ami egy vízben oldódó rost, amely miután magába szívta a folyadékot, képes méretének akár száz-kétszázszorosára duzzadni, és amely a testen emésztetlenül halad át.

Ördögnyelv felhasználása

Hagyományosan az emésztőrendszer megtisztítására és méregtelenítésre használták. Az ördögnyelv por tulajdonképpen nem más, mint glükomannán, aminek textúrája nagyon hasonlít a pektinhez, így nem véletlen, hogy az ázsiai országokban előszeretettel használták fel sűrítésre, mártások, szószok és levesek elkészítéséhez, illetve hagyományos tészták – konnyaku vagy shiritaki – elkészítéséhez. Az ördögnyelv 1958-ban került Hawaii-ba és innen terjedt el ezután Amerikában, majd Európában. A nyugati világban szintén felhasználják sűrítő, gélesítő szerként, illetve emulgeátorként és stabilizátorként is. A glükomannán szálaknak fontos jelentősége van a koleszterinszint csökkentésében. Ezen felül nagyon sok termékben megjelenik, mint adalékanyag, hiszen nemcsak íze és színe nincs, hanem ezen felül még nem tartalmaz zsír, szénhidrátot és kalóriát sem. Így leginkább fogyókúrás étrend-kiegészítőként forgalmazzák. A kozmetikai termékekben is gyakran találkozunk glükomannánnal.

Az ördögnyelv előnyei

Magas rosttartalma számos egészségügyi ellátásra teszi alkalmassá ezt a növényt. Az ördögnyelv port ma már egyre többen használják fogyókúrás célokra. Hatékonyan segít a fogyókúrában, mivel vízzel elkeverve és elfogyasztva segít a teltségérzet kialakulásában, aminek köszönhetően csökkenhet a kalória bevitel. Az ördögnyelv jellemzője, hogy már keveset is elfogyasztva belőle megakadályozza, hogy az azt követő étkezés kalóriatartalma felszívódjon. A növény rostjai ugyanis magukba szívják a zsírokat és az egyéb nemkívánatos anyagokat, így azok nem emésztődnek meg, nem tudnak felszívódni, hanem a rostokkal együtt távoznak a szervezetből. A szénhidrátok megemésztése és felszívódása is nehézkesebbé, lassabbá válik, így elkerülhetőek a vércukor és inzulinszint ingadozások. A megduzzadt rostok pedig jóval tovább időznek a gyomorban. Az ördögnyelv nagy segítséget jelent a cukorbetegek számára, mivel a gyomorba kerülve lassítja a glükóz felszívódását, illetve a koleszterinét is, tehát koleszterinszint csökkentő hatása is jól ismert.

Hatására csökken az éhségérzet és felszívja a gyomorsavat is. A zsírok kalóriaértékei így csökkennek, mivel nem emésztődnek meg, és a rostokkal együtt távoznak a szervezetből. Tulajdonképpen normálisan lehet mellette étkezni és élni. Az ördögnyelv kiváló koleszterin- és vércukorszint csökkentő is. A végeredmény az, hogy a szervezet saját zsírraktáraiból nyeri a működéséhez szükséges energiát. Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy a megfelelő testsúlycsökkentés eléréséhez az ördögnyelv kúra alatt legalább napi három liter folyadékot szükséges inni: a folyadék ugyanis háromszorosára duzzasztja az ördögnyelv hatóanyagát, és ez rostként halad át az emésztőrendszeren, közben megtisztítva azt. Növeli a telítettségérzését és csökkenti az étvágyat.

GLÜKOMANNÁN, AZ ÖRDÖGNYELV TÁPANYAGA

Az ördögnyelv hatóanyaga – a glükomannán – egy emészthetetlen ballasztanyag, amely úgy keletkezik, hogy az ördögnyelv gumójából kivonják a rostokat. Ezt a folyamatot először 1975-ben japán kutatók kísérletezték ki. Kevéssé ismert rostokról beszélünk, melyekről kimutatták, hogy számos pozitív egészségügyi hatásuk van. A glükomannán egy teljesen természetes rost, amely a saját súlyának akár 200-szorosát is képes felszívni vízből, így legtöbbször ballasztanyagként, a gyomor eltelítésére használják. Ma a glükomannánt leggyakrabban fogyási célokra használják fel, mivel felismerték, hogy ez a rost képes eltelíteni a gyomrot, így a fogyni vágyó személy hamarabb eltelítődik az ételekkel, vagyis csökkenhet a kalória bevitel, ami hozzájárul a diétás étrend megvalósításához. Vízzel elkeverve a glükomannán egy olyan gél képződik, ami eltelíti a gyomrot, így azt gondolhatjuk, hogy az teli van.

Mitől “Forte” az Ördögnyelv Forte kapszula?

 

Egy Ördögnyelv Forte kapszula attól “Forte”, hogy 500 mg glükomannánt tartalmaz, ami a csökkentettt energiatartalmú étrend keretein belül hozzájárul a testtömeg csökkentéséhez.
A bevitt természetes rostok nedvesség hatására duzzadni kezdenek, így teltségérzet alakul ki. A rostok rendkívüli duzzadó képessége miatt javasolt három, egyenként 1g-os adagban (2 kapszula), 1-2 pohár vízzel, étkezések előtt, szétrágás nélkül bevenni.

 

Mitől eredeti az Ördögnyelv Forte kapszula?

Kelet-Ázsia trópusi vidékein őshonos növény gumójának kivonata található a yes.pharma Ördögnyelv Forte-ban.

 

Van-e zöld pipája a készítménynek? Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, rövidebb nevén OÉTI megadta a termékre a zöld pipát?

 

Igen, a yes.pharma Ördögnyelv Forte zöld pipás. Ha szeretné ellenőrizni, itt megteheti: http://www.oeti.hu/download/etrendabc.pdf

Mennyi a hatékony napi adag?

 

Az ördögnyelv kivonat fő összetevője a glükomannán. Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) által jóváhagyott napi adag 3000mg, azaz 3g glükomannán. 500mg-os kapszulák a legjellemzőbbek a piacon, de nem mindegy, hogy hány százalékos az ördögnyelv kivonat glükomannán tartalma. A glükomannán a termék hatóanyaga és a glükomannánnak kell elérnie az 500mg-ot kapszulánként ahhoz, hogy elérjük a napi 3000mg-ot, azaz 3g-ot.

Hány darab kapszula tartalmazza a 3000mg, azaz 3g-ot?

 

Ahhoz, hogy a napi adag elérje a 3g-ot arról kell meggyőződnünk, hogy a glükomannán tartalom éri el a 3g-ot. Tehát nem az ördögnyelv kivonatnak szükséges 500mg-osnak lennie. Az ördögnyelv kivonatnak egy bizonyos %-os értéke glükomannán. A yes.pharma Ördögnyelv Forte kapszulában 95%-os glükommanán van. Egy kapszula 527mg-os, így jön ki a 500mg/kapszula glükomannán, amiből 6 db-ot bevéve érjük el a 3000mg-ot.

 

Mennyibe kerül egy napi adag?

A hatékony napi adagolás 3000 mg glükomannán, ami 6 yes.pharma Ördögnyelv Forte kapszulával érhető el, így a napi adag költsége 233 Ft/nap.

 

Milyen mellékhatásai vannak az ördögnyelv fogyasztásának?

 

A következő lehetséges mellékhatásokat jelentették a glükomannán esetében: bőrirritáció, csalánkiütés, bőrkiütés, duzzanat, légzési problémák, mellkasi fájdalom, szorító érzés a torokban és a mellkasban, gyomorrontás, hasmenés, gáz, hányinger, hányás. Kevés kutatás készült, mely azt vizsgálta volna, hogy a glükomannán mennyire biztonságos a terhes nők és a szoptató anyák esetében, így számukra nem ajánlott az ördögnyelv fogyasztása. Továbbá ha nem fogyasztunk el az ördögnyelv kapszula mellé elegendő vizet, akkor súlyos nyelőcső vagy gasztrointesztinális elzáródások alakulhatnak ki. Ezen felül veszély jelent még a cukorbetegek esetében a hipoglikémia megjelenése is. Persze ennek ellenére fontos tudni, hogy ezek a problémák nem következhetnek be, ha az ördögnyelvet orvosi felügyelet mellett vagy az ő tanácsát kikérve és gondosan használjuk.

Az ördögnyelv egy erős vízhajtó, ami azt jelenti, hogy erősen és gyorsan képes kiüríteni a toxinokat a szervezetből, ami gyakori vizelést eredményez. Tehát azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak glükomannánt, érdemes felkészülniük arra, hogy sűrűbben kell a WC-re járniuk. Az ördögnyelv kezdeti használata során enyhe hasmenést is okozhat, ami idővel csillapodni fog.